Wednesday, October 8, 2014

General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams (Part 7)

General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams are Given Below:

1.Which sector contributes most to the GDP in Bangladesh at present? Answer: Garments Sector
2.The largest district of Bangladesh in respect of area? Answer: Rangamati
3.Balanced food consists of how many ingredients? Answer: 6
4.Which one is the biggest island of Bangladesh? Answer: Bhola
5.Refrigerators keep food unspoiled because? Answer: At its low temperature, bacteria and moulds are inactive
6.Poets died in road accident? Answer: Jibananda Das
7.Which of the country is a member of OIC although majority of the people are not Muslim? Answer: Uganda
8.What is the number of Ramadan month in the Islamic Calendar? Answer: 9th
9.Dhaka Carzon Hall was build in the year? Answer: 1904-05
10.Naiko Gax company belongs to which of the country? Answer: Canada

Tuesday, September 23, 2014

Nobel Peace Prize

The Nobel Peace Prize is one of the five Nobel Prizes created by the Swedish industrialist, inventor, and armaments manufacturer Alfred Nobel, along with the prizes in Chemistry, Physics, Physiology or Medicine, and Literature. Since 1901, it has been awarded annually (With some exceptions) to those who have ‘done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses.” Henry Dunant, founder of the Red Cross, shared the first Nobel Peace prize in 1901 with Frederic Passy, a leading international pacifist of the time. In addition to humanitarian efforts and peace movements, the Nobel Peace Prize has been awarded for work in a wide range of fields including advocacy of human rights, mediation of international conflicts, and arms control.

Saturday, September 20, 2014

Readymade Garments Industries in Bangladesh

Industry is the means of gaining economic power of any country. Readymade garments industry of Bangladesh has carved out a nice for itself. It has emerged as a profitable, quick yielding investment sector and opened up a wide scope for entrepreneurship development in the garments sector as well as in linkage industries and support services. So, garments industry in Bangladesh has developed an educated, young hardworking entrepreneurial class which has absent in the country. This sector has generated direct employment opportunities for 4.0 million workers of which 90% are female workers. Besides, more than 0.8 million workers are engaged in accessory industries related to the garment industries. 

Thursday, September 18, 2014

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams (Part 6)

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams are Given Below:

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Exams
1. Devaluation of money results in an increase in? Answer: Money Supply
2. Which European country first recognized Bangladesh as an independent nation? Answer: Poland
3. As per CSR policy, Mercantile Bank ltd. Spends money on which sectors? Answer: Education and Health
4. What is the name of the 3G internet modem of Teletalk? Answer: Flash
5. Who designed the National Emblem of Bangladesh? Answer: Quamrul Hassan

Tuesday, September 16, 2014

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Recruitment Exams (Part 5)

Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Recruitment Exams are Given Below:

1. Who was the announcer of the budget of Bangladesh for fiscal year 2012-2013? Answer:  Finance Minister.
2. Stock market or our country is directly regulated by. Answer: Securities and Exchange Commission
3. What is the name of the organization which is working around the world against corruption? Answer: Transparency International.
4. Which is the largest district in Bangladesh? Answer: Rangamati
5. Who is the writer of our national anthem? Answer: Rabindra Nath Tagore
6. The first mountaineer from Bangladesh who climbed Everest is? Answer: Musa Ibrahim.
7. Wow many bones are there in human body? Answer: 206
8. Which creature is primarily responsible for carrying and transmitting nipa virus in human body? Answer: Bat

Monday, September 15, 2014

The Role of Youth in Building a Modern Society

The youth can play an advanced and prior role in building a modern society by contributing to education, culture, leadership raising awareness among the people and so on. Education is the first condition for a modern society. Since young age is the appropriate period for receiving education and students have several vacations during this period, the young can easily be educated and thy can also make the best use of their vacations and leisure time in educating the illiterate. 

Again culture, not prejudices, is an important symbol of a modern society. The young can spontaneously practice the social culture and arrange several cultural programmes. In this regard, people should be liberal minded and there is no doubt that youths usually become liberal and can make people liberal for the well-being of a modern society. A modern society never be built without a good leadership and it generally comes from the young generation.