Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, March 12, 2015

GMAT Sample Questions Critical Reasoning Part 1

GMAT sample questions are important for Bank and Financial institute’s recruitment exams.  Few samples of GMAT practice test questions are given below. Gradually I will upload more GMAT practice questions. GMAT sample test questions will update your writing skills.

1. If you drink beyond the permissible limits then your health benefits are lost and your health risks go up.
The statement above logically conveys which of the following?
a. Consuming more alcohol will be more beneficial for your health
b. Your health benefits will be lost increasing your health risks if you drink more than the recommended quantity
c. You can drink more than the allowed quantity and get more health benefits
d. If you drink more you will get more health benefits and reduce the risks of harming your health
e. You should not consume more alcoholic beverages because it will not be very beneficial
Correct answer: b

2. The non-alcoholic contents of wine, such as flavanoids and resveratrol, serve as antioxidants that prevent the “free radicals” or the special type of molecules from damaging the vital body cells.
The statement above would be weakened if it were true that
a. The non-alcoholic contents of wine such as flavanoids and resveratrol do not act as anti-oxidants
b. Flavanoids and resveratrol function as anti-oxidants and thus benefit the body
c. Special type of molecules known as “free radicals” damage the cells in the body
d. Wine also contains non-alcoholic chemicals along with the alcoholic chemicals
e. Wine is very harmful if consumed in excess
Correct answer: a

3. Severe smoking can significantly damage the natural capability of the blood vessels to contract and relax.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. There are very harmful effects of severe smoking
b. You should not smoke at all if you do not want to damage your blood vessels
c. Our blood vessels have a natural capability to contract and relax which can damaged to a great extent if you smoke at a high level
d. In order to prevent any damage to your blood vessels and their natural ability, you should stop acute smoking
e. The blood vessels have a natural ability to contract and relax
Correct answer: c

4. The geographic origin of the grapes as well as its type and its way of processing play an important role in deciding the nutritional value and the amount of antioxidants in it.
The statement above logically conveys which of the following?
a. The nutritional value and the antioxidant content of the grapes cannot be determined by its geographic origin
b. You should consider number of factors in order to find out the quality of the grapes
c. The quality and the anti-oxidant content of the grapes is decided not only by its geographic origin, but also to which type it belongs and how it is processed
d. You should eat only well processed grapes because these grapes are rich in anti-oxidants
e. There are a number of factors that decide the quality and the content of the anti-oxidants in the grapes
Correct answer: c

5. Some scientific researches have proposed that though the content of anti-oxidants in the whole grapes is same as that of grape juice and red wine, they provide the body with additional dietary fibre.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. The whole grapes deliver the same amount of antioxidants that are in grape juice and wine
b. Consumption of whole grapes have the added benefit of providing the body with dietary fiber
c. You should always prefer whole grapes over grape juice and red wine because whole grapes not only provide with the same amount of anti-oxidants just as the red wine and the grape juice does, but also provide us with dietary fibre
d. Unlike the whole grapes, red wine and grape juice cannot provide the dietary fibre
e. The whole grapes are more superior than red wine and grape juice because of the additional dietary fibre that it provides to the body
Correct answer: c

6. The discovery of a new drug is said to have the ability to predict the Alzheimer’s disease before its development and hence the patients of this disease have got a new hope.
The statement above logically conveys which of the following?
a. The patients of Alzheimer’s disease have been offered with a new hope with the discovery of a new drug with the ability to predict the condition before it develops
b. The scientists have discovered a new drug for treating the patients of Alzheimer’s disease
c. It is the ability of the new drug to predict the disease before it gets developed
d. The scientists can predict the disease by using the newly discovered drug
e. Patients suffering from the Alzheimer’s disease can now recover completely with the help of the new drug
Correct answer: a

7. You can maintain a normal weight by doing exercises regularly since it helps in utilizing the oxygen causing the burning of the fats that are stored in the body.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. Exercises help you in maintaining a normal body weight since they utilize the oxygen to burn the fats that are stored in the body
b. You can use oxygen to burn the fats that get stored in the body and increase your weight
c. The fats that are stored in the body can be burned by doing regular exercises
d. When you do exercise, the oxygen burns the extra fats that are accumulated in the body and thus helps you in maintaining a normal body weight
e. If you want to maintain a normal body weight then you must do exercises on a regular basis
Correct answer: d

8. It is said that it is very necessary for the girls to work out daily to stay fit and healthy as compared to the boys because, their more muscle mass helps them in burning calories faster and lose weight easily.
The statement above would be weakened if it were true that
a. Girls have more muscle mass as compared to the guys and hence they can lose weight easily and remain healthy
b. It is not necessary for the guys to work out at all because they are very strong
c. Guys are more active than girls and so they do not find it necessary to work out
d. Girls should work out daily because they are not as strong as the guys
e. Boys have more muscle mass and hence they burn more calories as compared to the girls and remain healthy
Correct answer: a

9. Statistics show that in comparison to the deaths caused due to diseases like HIV, alcohol as well as accidents, suicides and murders, majority of them are dying because of tobacco consumption.
The statement above would be weakened if it were true that
a. More number of people are dying because of (HIV)human immune deficiency virus infection
b. Tobacco is not consumed at all by any person in the world
c. More number of people are addicted to alcohol consumption
d. People prefer to consume tobacco rather than committing suicide
e. You should not consume alcohol and tobacco if you do not want to harm your body
Correct answer: b

10. Coronary heart disease caused by the consumption of tobacco is the main reason for the death of majority of people in the United States.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. Consumption of tobacco leads to coronary heart disease which results in death
b. Majority of people in the United States die because of coronary heart disease
c. Majority of people in the United States die because of tobacco consumption
d. Coronary heart disease is a fatal disease that means it can lead to death
e. You will die if you consume tobacco in United States
Correct answer: b

11. One of the most widespread problems of environment is the rapid erosion of soil caused by wind and water affecting both the natural environment and the agricultural land.
The statement above logically conveys which of the following?
a. Soil erosion caused by the wind and water may affect both the areas for agricultural and the natural environment, hence it is one of the biggest of all the environmental problems today
b. Wind and water cause soil erosion to a very large extent
c. The problem of soil erosion is the biggest problem of environment today
d. Wind and water cause soil erosion to a very great extent
e. Wind and water are responsible for erosion of soil on a large scale creating number of other environmental problems
Correct answer: a

12. The place where the soil erosion takes place degrades the quality and the water holding capacity of the soil greatly since the upper layer of the soil that is very rich in nutrients is carried away by the agents of soil erosion.
The statement above would be weakened if it were true that
a. Wind and water cannot erode the soil at all
b. The upper layers of the soil are very rich in nutrients
c. Soil erosion degrades the quality of the soil to a large extent
d. Soil erosion decreases the water holding capacity of the soil
e. Wind and water are the major agents responsible for the large scale soil erosion
Correct answer: a

13. The upper layer of the soil, which is very susceptible to erosion caused by wind and water; is highly responsible for better cultivation of crops.
The statement above logically conveys which of the following?
a. Wind and water can easily erode the upper layer of soil which is very rich in nutrients thus affecting the growth of crops
b. Crops depend on the upper layer of the soil for their growth
c. The topmost layer of the soil is very susceptible to erosion caused by wind and water
d. The topmost layer of the soil is very rich in nutrients
e. Wind and water decrease the yielding capacity of the soil
Correct answer: a

14. The main off-site effect of soil erosion is that, the deposition of the sediments and other pollutants into the streams of water pollute the sources of water to a great extent.
The statement above would be weakened if it were true that
a. The movement of sediment and associated pollutants into water do not cause sedimentation in the sources of water
b. There is no off-site adverse effect of soil erosion
c. Sedimentation improves the fertility of soil
d. Soil erosion leads to sedimentation not only on land but also in water
e. the deposition of the sediments and other pollutants into the streams of water pollute the sources of water
Correct answer: a

15. If the rate of rainfall is higher than the rate at which the water penetrates in the soil, the soil particles that are loosened by the rain drops move down the slope causing surface runoff.
The statement above would be weakened if it were true that
a. The rate of rain fall is slower than the rate at which the soil penetrates into the soil
b. Surface runoff occurs when the rate of rain fall is faster than the rate at which the soil
c. Rain drops lose the soil particles which results in easy soil erosion
d. The soil particles that are loosened by the rain drops move down the slope causing surface runoff
e. The rate of rain fall is not always more than the rate at which the soil penetrates into the soil
Correct answer: a

16. The terrestrial planets and the asteroid belt found between planets namely Mars and Jupiter are somewhat similar because both of them are composed mainly of rock and metal. The statement above logically conveys which of the following?
a. Both the terrestrial planets and the asteroid belt existing between the planets Mars and Jupiter are composed of rock and metal
b. Terrestrial planets are composed mainly of rock and metal
c. Asteroid belt that is found between Mars and Jupiter is composed of rock and metal
d. The terrestrial planets and the asteroid belt are one and the same
e. There is no difference between the compositions of the terrestrial planets and the asteroid belt
Correct answer: a

17. The point at which the pressure from the solar wind is equivalent to the opposing pressure of the interstellar wind is termed as heliopause.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. There is no difference the pressure of the solar wind and the pressure of the interstellar wind
b. Heliopause is the point where the solar wind pressure and the interstellar wind pressure which is the opposing force become equal
c. Heliopause is the point where the solar pressure starts differing from the pressure of the interstellar wind
d. Solar pressure starts opposing the pressure of the interstellar wind at the point of heliopause
e. The pressure of the interstellar wind is equal to the pressure of the solar wind at all points
Correct answer: b

18. The atmospheres of the Venus and Mars deploy into the space gradually by the solar wind because these planets do not have magnetic fields. The argument above would be weakened if it were true that
a. Venus and Mars do have magnetic fields to protect their atmospheres from the solar wind
b. Since Venus and Mars do not have magnetic fields, the solar wind can cause damage to their atmospheres
c. The atmospheres of the Venus and Mars deploy into the space gradually by the solar wind
d. Magnetic field have the ability to protect the atmospheres of the planets from the solar wind damage
e. Venus and Mars are those planets that fail to have magnetic fields
Correct answer: a

19. Photovoltaic panels and solar thermal collectors are used by the active solar techniques to bind the solar energy. The argument above assumes that
a. Active solar techniques are those techniques that waste the solar energy
b. Photovoltaic panels and solar thermal collectors have the ability to bind the solar energy
c. Active solar techniques do not make use of solar techniques for harnessing the solar energy
d. Solar thermal collectors are good collectors of solar energy
e. Active solar techniques are not able to tie up the solar energy on its own
Correct answer: b

20. Earth’s water cycle gets completed when the air reaching a low temperature and high altitude condenses the water vapor into the clouds resulting into rainfall on the earth. Which of the following, if true, identifies the greatest flaw in the reasoning above?
a. The air can reach at high altitude but the temperature is cannot be low at such high altitudes
b. Water vapor condenses into clouds resulting into rain onto the Earth's surface
c. Air that reaches a low temperature and high altitude area can condense the water vapor into the clouds
d. When the air reaches at a high altitude and the temperature is low then it can condense the water vapor into clouds
e. The water vapor that gets condensed in the clouds come down in the form of rain
Correct answer: a
You Can Read: GRE Comprehension

21. Most transportation fuels are liquids, because vehicles usually require high energy density, which is a property found in both liquids and solids.
Which of the following, if true, identifies the greatest flaw in the reasoning above?
a. Liquids and solids both have the high energy density characteristic
b. Most transportation fuels are liquids
c. Vehicles usually require high energy density so that they can function properly
d. Most transportation fuels are solid in nature
e. Since vehicles require high energy density, and liquids possess this property, majority of the transport fuels are in liquid state
Correct answer: d

22. Heat is the main mechanism used in the process of converting the biomass into some other form of chemical energy using the thermal conversion.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. heat is the dominant mechanism for converting the biomass into other forms of chemical in thermal conversion
b. Thermal conversion is a process which makes use of heat on a large scale
c. Biomass can be converted into other forms of chemicals with the help of heat
d. Heat is the main mechanism used for thermal formations of chemical energy
e. Biomass cannot be converted into other forms of chemicals with the help of heat
Correct answer: a

23. The size of the biomass power plant is mainly dependent on the availability of biomass in close proximity because the transport cost of the large quantities of the fuel is not economical.
Which of the following, if true, identifies the greatest flaw in the reasoning above?
a. The size of the biomass power plant is totally independent on the availability of biomass in close proximity
b. Transport cost of the large quantities of the fuel is not economical
c. The size of the biomass power plant is mainly dependent on the availability of biomass in close proximity
d. The biomass resources should be available nearby for setting up a biomass power plant
e. If you want to move the large quantity of fuel from one place to another you will hardly earn any profit
Correct answer: a

24. Since the geothermal fluids cannot reach the high temperatures as that of steam from the boilers, the geothermal electric plants are said to have less thermal efficiency.
The statement above logically conveys which of the following?
a. The thermal efficiency of geothermal electric plants is very less
b. The geothermal fluids are not able to reach the high temperatures of steam from the boilers
c. Geothermal plants are less efficient in comparison of the other energy plants
d. The efficiency of the geothermal plants is less because the geothermal fluids fail to reach the high temperatures of steam
e. You cannot boil the geothermal fluids until they form steam with the help of boilers
Correct answer: d

25. With the help of geothermal heat pump you can extract clean heat in a cost effective manner as compared to the conventional furnaces even from those areas where the ground temperature is less than the room temperature.
The argument above would be weakened if it were true that
a. Conventional furnaces cannot extract heat cost effectively from the areas where the ground is at low temperature than room temperature
b. Geothermal heat pumps extract heat more cost-effective and cleanly than the conventional furnaces
c. Conventional furnaces can extract heat cost effectively from the areas where the ground is at low temperature than room temperature
d. The areas where the room temperature is more than the ground temperature, heat can still be extracted with the help of a geothermal heat pump
e. Geothermal heat pumps are less costly than the conventional furnaces in some cases
Correct answer: c

26. The longest living organisms on the Earth that also form a part of the Earth’s greatest natural resource are the trees
The statement above logically conveys which of the following?
a. Trees are the longest living organisms on the planet earth
b. Trees are the only earth's greatest natural resources that are still alive
c. Trees are not only one of the biggest natural resources on the Earth but they are also the longest living thing on the Earth
d. Trees not only live long but can also used as natural resource
e. Trees do not die easily and hence they are existing on the earth since a very long interval
Correct answer: c

27. A tree not only can absorb around 48 pounds of carbon dioxide production per year, but it can also remove one ton of carbon dioxide by the time it attains an age of 40.
The argument above would be weakened if it were true that
a. Trees can survive for 40 years
b. Trees do not have the capacity to absorb as much as 48 pounds of the total carbon dioxide that is emitted per year in the atmosphere
c. Trees are able to remove as much as one ton of carbon dioxide till they grow upto 40 years of age
d. Trees have the capacity to absorb as much as 48 pounds of the total carbon dioxide that is emitted per year in the atmosphere
e. Trees are capable of taking in carbon dioxide and giving out oxygen into the atmosphere
Correct answer: b

28. It is found that numbers of disease causing pests are being hosted by the wild roses.
The argument above assumes that
a. Wild roses are good for health and nature
b. You should plant wild roses instead of domestic and good breeds of rose
c. There are number of pests and diseases that are found to exist on the wild roses
d. You should spray pesticides from time to time to keep your wild roses free from germs and disease causing pests
e. The germs and pests that exist on the wild roses are very harmful for the humans and nature

29. Rose perfumes are made from extract of roses or from rose oil, which is a mixture of volatile essential oils obtained by steam distilling the crushed petals of roses.
From which of the following can the statement above be most properly inferred?
a. The rose perfumes are made by crushing the rose petals which are then distilled with the help of steam to extract the essential rose oils
b. The rose petals are steamed to obtain the essential oils from it which is then used for making perfumes of roses
c. The rose perfumes are made when you steam the petals of rose and then distill them to obtain the necessary oils
d. Rose perfumes are essential rose oils that are obtained from crushed rose petals
e. For obtaining the essential rose oils you have to steam distill the crushed petals of all types of roses
Correct answer: d

30. Though the roses are found to have horny prickles, there are some species that have non-horny prickles and hence the deer’s feed on them frequently.
The statement above logically conveys which of the following?
a. All species of roses have vestigial prickles that are not harmful
b. Deer’s feed on only roses and not any other plant for their food
c. The prickles of roses are very harmful because they contain poison
d. Though the roses have prickles but, they do not cause any harm to the deer’s and hence they feed on them
e. Not all species of roses have pointed prickles and hence the deer feed on them frequently
Correct answer: e

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

1 comment:

  1.  I am getting a jump on the GMAT because I wanted to start applying to get in an MBA program as soon as possible. I have been taking an online GMAT prep course to help me prepare for the test, as it being online has been very convenient for me.

    toefl grammar test

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...