Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Saturday, March 14, 2015

GRE Sample Questions Data Interpretation Part 1


Now a days data interpretation questions are becoming more popular for recruitment exams. GRE sample test data interpretation questions are given below. These questions are important for recruitment exams and GRE preparation.
 
Questions 1 - 5
Study the above table carefully and answer the following questions:

Item and Year
Rural
Urban

1983
1978
1973
1983
1978
1973
Cereals
36.3
37.4
46.0
22.9
24.4
27.2
Milk
7.5
7.7
7.3
9.2
9.5
9.3
Oils
4.0
3.6
3.5
4.8
4.6
4.8
Meat
3.0
2.7
2.5
3.6
3.5
3.3
Vegetables
4.7
3.8
3.6
5.0
4.4
4.4
Fruits
1.4
1.1
1.1
2.1
2.0
2.0
Sugar
2.8
2.6
3.8
2.5
2.6
3.6
Other Foods
5.8
5.5
5.2
9.0
9.0
9.9
Food Total
65.6
64.3
72.9
59.1
60.0
64.5
Intoxicants
3.0
2.9
3.1
2.4
2.4
2.8
Fuel
7.0
6.0
5.6
6.9
6.4
5.6
Clothing
8.6
8.7
7.0
7.6
7.0
5.3
Footwear
1.0
0.7
0.5
1.1
0.6
0.4
Durables
2.3
7.0
2.2
2.3
8.9
2.2
Miscellaneous
12.5
10.3
8.7
20.5
14.6
19.2
Non food total
34.4
35.7
27.1
40.9
40.0
35.5


1. The percentage per capita expenditure on food registered what percentage decrease between 1973 and 1983 for urban consumers?
A. 9.2%
B. 10.5%
C. 8.4%
D. Insufficient data
E. None of the above
Ans : C

2. If the total per capita expenses in an urban household in 1973 were Rs. 531, approximately how much of it was spent on sugar?
A. Rs. 18.30
B. Rs. 17.00
C. Rs. 19.1
D. Rs. 64.00
E. None of the above
Ans : C

3. In 1973, in the rural areas the per capita expenses on oil produced what percent of the per capita expenditure on vegetables?
A. 96.4%
B. 97.2%
C. 101.2%
D. 65.2%
E. None of the above
Ans : B

4. In 1978 the per capita expenditure on non food items formed what percent of the per capita expenditure on food items, in the urban area?
A. 47.2%
B. 51.9%
C. 66.6%
D. 70%
E. None of the above
Ans : C

5. In 1983, if the rural and urban per capita expenditure were Rs. 665 and Rs. 765 respectively, what was the difference between their per capita expenditure on food items?
A. Rs. 25
B. Rs. 15
C. Rs. 50
D. Rs. 21
E. None of the above
Ans : B
Must Read: GMAT Sample Questions on Critical Reasoning. 

Questions 1 - 5
The Questions given below should be answered on the basis of information available in the following table:
Population
No. of Urban Centers
Population
No. of Urban Centers
Between 1 and 2 lakh
166
Between 9 and 10 lakh
1
Between 2 and 3 lakh
39
Between 10 and 11 lakh
6
Between 3 and 4 lakh
20
Between 11 and 15 lakh
4
Between 4 and 5 lakh
20
Between 15 and 16 lakh
2
Between 5 and 6 lakh
7
Between 16 and 20lakh
2
Between 6 and 7 lakh
9
Between 20 to 100 lakh
7
Between 7 and 8 lakh
5
Above 100 lakh
2
Between 8 and 9 lakh
8



According to the 1991census, there are 298 urban centers with a population of more than one lakh. These centers account for 65% of India’s total urban population which is 25.7% of India’s population of 84.5 crore.

1. If the two urban centers, where the population is more than 100 lakh, do not exceed 110 lakh, what percent of the urban population of the 298 centers mentioned in the data, do they approximately form?
A. 10- 12%
B. 14- 16%
C. 22-25%
D. 2-3%
E. None of the above
Ans : B

2. How many people, who are a part of India’s urban population, do not live in the above mentioned urban centers?
A. 50 millions
B. 75 millions
C. 90 millions
D. 43 millions
E. None of the above
Ans : E

3. What is the ratio of the number of urban centers with population above odd number categories to that of the number of urban centers with population above even number categories?
A. 10:3
B. 11:5
C. 4:6
D. 9:2
E. None of the above
Answer : B

4. The number of urban centers, having population greater than 10 lakh but less than 20 lakh forms what percent of the number of centers having a population above 2 lakh?
A. 17.6%
B. 12.5%
C. 3.6%
D. 10.5%
E. None of the above
Answer : D

5. When the population was between seven to eight lakh, how many urban centers were there?
A. 5
B. 10
C. 48
D. 18
E. None of the above
Answer : A
Must Read: GMAT Sample Questions on Problem Solving.

Questions 11 - 15
The questions given below should be answered based on the given table:


Company
Model
Expected Launch
Project Cost (Rs. Crore)
Annual Capacity
S.P. of Vehicle(Rs. Lakh)
TELCO
Safari
January 98’
400
5000
7.5
TELCO
Mint
October 98’
1700
25000
2.5
Hyundai
D’Santro
September 98’
750
20000
3.0
Fiat
Palio
March 98’
640
16000
3.2
Honda
City
April 98’
800
8000
6.5
Mitsubishi
Lancer
June 98’
900
6000
7.0
Kinetic
Small Car
September 98’
540
12000
1.2

Assume that all the vehicles produced are sold and assume that production rates are uniform.
Extra information: The raw material cost of the vehicle is 30%, the taxes are 10% and the production cost is 10% of the selling price. The remaining is the profit made by the manufacturer.
1. If Fiat’s Palio is launched at its scheduled time, by when should they be able to break even?
A. September 2002
B. March 2001
C. April 2004
D. December 2002
E. None of the above
Answer : A

2. What part of the cost of project is not obtained for Mitsubishi after 15 months of sales of the Lancer?
A. 50%
B. 42%
C. 32%
D. 29%
E. None of the above
Answer : E
Must Read: GRE Sample Questions on Quantitative Comparisons.

3. Kinetic small car will be able to cover what percent of the cost of project after a complete year?
A. 13.33%
B. 28.50%
C. 12.52%
D. 9.6%
E. None of the above
Answer : A

4. Immediately after breaking even, Honda install ASB kits on its City model. This requires an additional Rs. 40 crore towards the project cost. At the same time the selling price of the car is increased by Rs. 50000. At the end of an entire year from then, what is the point that Honda’s city makes?
A. 410 crore
B. 580 crore
C. 120 crore
D. 240 crore
E. None of the above
Answer : D

5. A year after the launch of Lancer, Mitsubishi decides to launch a new model using the same assembly line. The line is capable of providing twice the production capacity as that of the Lancer, while the new car will be sold at half the price of the Lancer. What will be the ratio of annual profits of the Lancer to those of the new model, if the initial cost incurred for the new model is ignored?
A. 1:5
B. 2:6
C. 8:3
D. 1:1
E. None of the above
Answer : D
Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...