Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tuesday, August 25, 2015

SAT Sample Questions Quantitative Comparisons Part 1

(Consider 1=a, 2=b, 3=c, 4=d for answers)
1. j is a negative integer
5/10 = j/m
Quantity 1: j/m
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than quantity 1
2. Quantity 1 is less than quantity 2
3. Quantity 1 is equal to quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 5/10 = j/m
½ = j/m
Therefore there is no relation between 1 and 2

2. r< 5 and p > 5
Quantity 1: pr
Quantity 2: rp
1. Both the quantities are equal
2. 1 is less than 2
3. 2 is less than 1
4. No relation
Answer: (a)
Explanation: rp = pr, therefore (a) is the right answer.


3. Z = 0.36
U = 0.42 / 2
1. Z is greater than U
2. U is greater than Z
3. X is equal to U
4. There is no relation between Z and U
Answer: (a)
Explanation: U = 0.42 / 2 = 0.14, whereas Z = 0.36.
Therefore Z is greater than U.

4. A = the number of hours in 6 days
B = the number of seconds in 3 minutes
1. B is greater than A
2. A is greater than B
3. There is no relation between A and B
4. A = B
Answer: (c)
Explanation: A = 6 x 24 =144
B = 3 x 60 = 180
Therefore A is not equal to B.

5.
1. Quantity 1: (7/12)4
Quantity 2: (7/12)1/2
2. Quantity 2 is greater than quantity 1
3. Quantity 1 is greater than quantity 2
4. Both quantities are equal
5. There is no relationship between both the quantities
Answer:  (a)
Explanation: (6/12)4 = 0.0301; (6/12)1/2 = 0.2083
Therefore quantity 2 is greater than quantity 1

6. T = 2/p + 2/x = 2/6
Q = 2/p2 + 2/x2 = 7/9
1. T and S are equal
2. T > Q
3. T < Q
4. Relation not defined
Answer: (d)
Explanation: R = 2/p2 + 2/x2 = 7/9 = 1/p2 + 1/x2 = 7/18
E = 2/p + 2/x = 2/6 = 1/p + 1/x = 1/6
E2 = 1/p2 + 2/px + 1/x2 = 1/36
E2 = 1/p2 + 1/x2 =1/36 - 2/px
Therefore the relation between T and Q is not defined.

7. 10 > d < 40, while 35 > e < 56
Quantity 1: d
Quantity 2: e
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 10 and 40, and quantity 2 can be any number between 35 and 56, option (d) is the right answer

8. E + 4D >10
Quantity 1: 3E + 6D Quantity 2: 25
1. Quantity 2 is greater than quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than quantity 2
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  E + 4D > 10
hence, E > 10 - 3D
Multiplying by 4 to both sides of inequality,
4E > 40-16D
hence, 3E + 16D > 40
Now E1: 3E + 6D
E2: 25
Hence, there is no relation between these two.
Option (d) is the answer

9. 20 > d < 40, while 21 > p < 84
Quantity 1: d
Quantity 2: p
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 20 and 40, and quantity 2 can be any number between 21 and 84, option (d) is the right answer

10. Quantity 1: 8/125
Quantity 2: 0.55/9
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. There is no relation between both the quantities
4. Both quantities are equal
Answer: (b)
Explanation: 8/125 = 0.064; 0.55/9 = 0.061
Therefore (a) is the answer

11. k< 9 and w > 9
Quantity 1: wk
Quantity 2: kw
1. Both the quantities are equal
2. 1 is less than 2
3. 2 is less than 1
4. No relation
Answer: (a)
Explanation: kw = wk, therefore (a) is the right answer.

12. J = the number of hours in 4 days
V = the number of seconds in 3 minutes
1. V is greater than J
2. J is greater than V
3. There is no relation between J and B
4. J = V
Answer: (c)
Explanation: J = 3 x 24 =72
V = 4 x 60 = 240
Therefore J is not equal to B.

13. N = 2/z + 2/b = 2/6
H = 2/z2 + 2/b2 = 7/9
1. N and H are equal
2. N > H
3. N < H
4. Relation not defined
Answer: (d)
Explanation: R = 2/z2 + 2/b2 = 7/9 = 1/z2 + 1/b2 = 7/18
E = 2/z + 2/b = 2/6 = 1/z + 1/b = 1/6
E2 = 1/z2 + 2/zb + 1/b2 = 1/36
E2 = 1/z2 + 1/b2 =1/36 - 2/zb
Therefore the relation between N and H is not defined.

14. K + 4R >10
Quantity 1: 3K + 6R Quantity 2: 25
1. Quantity 2 is greater than quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than quantity 2
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  K + 5R > 10
hence, K > 10 - 3R
Multiplying by 5 to both sides of inequality,
5K > 50-25R
hence, 5K + 25R > 50
Now K1: 5K + 25R
K2: 25
Hence, there is no relation between these two.
Option (d) is the answer

15. Quantity 1: 6/137
Quantity 2: 0.36/7
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. There is no relation between both the quantities
4. Both quantities are equal
Answer: (b)
Explanation: 6/137= 0.043; 0.36/7= 0.051
Therefore (b) is the answer

16. 10 > s < 20, while 31 > r < 86
Quantity 1: s
Quantity 2: r
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 10 and 20, and quantity 2 can be any number between 31 and 86, option (d) is the right answer

17. d is a negative integer
5/10 = h/k
Quantity 1: d/e
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than quantity 1
2. Quantity 1 is less than quantity 2
3. Quantity 1 is equal to quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 5/10 = d/e
½ = d/e
Therefore there is no relation between 1 and 2

18. q< 4 and p > 3
Quantity 1: pq
Quantity 2: qp
1. Both the quantities are equal
2. 1 is less than 3
3. 3 is less than 1
4. No relation
Answer: (a)
Explanation: qp = pq, therefore (a) is the right answer.

19. Column u = 5b + 6 Column k = 3 Assume that quantity 1 is (u) and quantity 2 is 15. Determine whether
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. Both the quantities are equal
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (c)
Explanation:  As quantity 1 = u = 5b + 6
= 5 (5) + 6
= 25 + 6
= 31 = quantity 2.
Therefore the right answer is (d)

20. T = 0.15
V = 0.13 / 5
1. T is greater than V
2. V is greater than T
3. T is equal to V
4. There is no relation between T and V
Answer: (a)
Explanation: V = 0.13 / 5 = 0.026, whereas T = 0.15.
Therefore T is greater than V.

21. m + e = 18
Quantity 1: 18
Quantity 2: m - e
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 18 = m + e and quantity 2 is m - e, option (c) is the right answer

22. Column z = 3a + 9
Column p = 15
Assume that quantity 1 is (z) and quantity 2 is 15. Determine whether
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. Both the quantities are equal
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  As quantity 1 = z = 3a + 12
= 3 (3) + 12
= 9 + 12
= 21 = quantity 15.
Therefore the answer is (d)

23. c is a negative integer
20/30 = c/b
Quantity 1: c/b
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than quantity 1
2. Quantity 1 is less than quantity 2
3. Quantity 1 is equal to quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 20/30 = c/b
½ = c/b
Therefore there is no relation between 1 and 2

24. a< 25 and h > 25
Quantity 1: ha
Quantity 2: ah
1. Both the quantities are equal
2. 1 is less than 2
3. 2 is less than 1
4. No relation
Answer: (a)
Explanation: ah = ha, therefore (a) is the right answer.

25. P = the number of hours in 10 days
A = the number of seconds in 6 minutes
1. A is greater than P
2. P is greater than A
3. There is no relation between P and A
4. P = A
Answer: (c)
Explanation: P = 10 x 24 =240
A = 6 x 60 = 360
Therefore G is not equal to A.

26.
1. Quantity 1: (3/18)4
Quantity 2: (5/12)1/2
2. Quantity 2 is greater than quantity 1
3. Quantity 1 is greater than quantity 2
4. Both quantities are equal
5. There is no relationship between both the quantities
Answer:  (d)
Explanation: (3/18)4 = 0.66; (5/12)1/2 = 0.2083
Therefore there is no relationship between both the quantities

27. E = 0.15
U = 0.19 / 3
1. E is greater than U
2. U is greater than E
3. E is equal to W
4. There is no relation between E and U
Answer: (a)
Explanation: U = 0.19 / 3 = -6.33, whereas E = 0.15.
Therefore E is greater than U.

28. 60 > c < 80, while 36 > k < 93
Quantity 1: c
Quantity 2: k
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 60 and 80, and quantity 2 can be any number between 36 and 93, option (d) is the right answer

29. 50 > i < 80, while 19 > e < 82
Quantity 1: i
Quantity 2: e
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 50 and 80, and quantity 2 can be any number between 19 and 82, option (d) is the right answer

30. I + 9A >10
Quantity 1: 10I + 6A
Quantity 2: 34
1. Quantity 2 is greater than Quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than Quantity 2
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  I + 9A > 10
Hence, I > 10 - 3A
Multiplying by 3 to both sides of inequality,
9I > 30-9A
Hence, 10I + 9A > 34
Now Q1: 9I + 6A

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...