Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, September 17, 2015

SAT Practice Questions on Quantitative Comparisons Part 2

SAT practice questions on quantitative comparisons are given below.
(Consider 1=a, 2=b, 3=c, 4=d for answers)
1. D + 5C >10
Quantity 1: 10D + 2C Quantity 2: 34
1. Quantity 2 is greater than Quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than Quantity 2
SAT Practice Questions
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  D + 5C > 10
Hence, D > 10 - 2C
Multiplying by 5 to both sides of inequality,
5D > 50-10C
Hence, 5D + 10C > 5
Now Q1: 10D + 2C

2. 40 > v < 70, while 26 > a < 86
Quantity 1: v
Quantity 2: a
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 40 and 70, and quantity 2 can be any number between 26 and 86, option (d) is the right answer

SAT Practice Questions on Sentence Completion.

3. E = the number of hours in 3 days
Z = the number of seconds in 10 minutes
1. Z is greater than E
2. E is greater than Z
3. There is no relation between E and Z
4. E = Z
Answer: (c)
Explanation: E = 3 x 24 =72
Z = 10 x 60 = 600
Therefore P is not equal to Z.

4. s is a negative integer
2/50 = s/g
Quantity 1: s/g
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than quantity 1
2. Quantity 1 is less than quantity 2
3. Quantity 1 is equal to quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 2/50 = s/g
½ = u/p
Therefore there is no relation between 1 and 2

5. C + 3Z >10
Quantity 1: 3C + 6Z Quantity 2: 24
1. Quantity 2 is greater than quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than quantity 2
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  C + 3Z > 10
hence, C > 10 - 3Z
Multiplying by 2 to both sides of inequality,
2C > 20-6Z
hence, 2C + 6Z > 20
Now Q1: 3C + 6Z
Q2: 24
Hence, there is no relation between these two.
Option (d) is the answer

6. F = 2/w + 2/c = 2/6
A = 2/w2 + 2/c2 = 7/9
1. F and A are equal
2. F> A
3. F< A
4. Relation not defined
Answer: (d)
Explanation: N = 2/w2 + 2/c2 = 7/9 = 1/w2 + 1/c2 = 7/18
M = 2/w + 2/c = 2/6 = 1/w + 1/c = 1/6
M2 = 1/w2 + 2/wc + 1/c2 = 1/36
M2 = 1/w2 + 1/c2 =1/36 - 2/wc
Therefore the relation between F and A is not defined.

SAT Practice Questions on Quantitative Ability.

7. Quantity 1: 3/124
Quantity 2: 0.56/5
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. There is no relation between both the quantities
4. Both quantities are equal
Answer: (b)
Explanation: 3/124= 0.024; 0.56/5= 0.112
Therefore (b) is the answer

8. c + z = 50
Quantity 1: 20
Quantity 2: c - z
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than Quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 50 = c + z and quantity 2 is c - z, option (c) is the right answer

9. Quantity 1: (-7)7
Quantity 2: (-7)3
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. Both the quantities are equal
4. There is no relationship between the two quantities
Answer: (a)
Explanation: (-7)7 = -49 while (-7)3= -21, therefore (a) is the right answer

10. Quantity 1: 6/784
Quantity 2: 1.45/25
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. There is no relation between both the quantities
4. Both the quantities are equal
Answer: (b)
Explanation: 6/784= 0.007; 1.45/25= 0.058
Therefore (c) is the answer

11. Quantity 1: 9/84
Quantity 2: 1.20/15
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. There is no relation between both the quantities
4. Both the quantities are equal
Answer: (b)
Explanation: 9/84= 0.107; 1.20/15= 0.08
Therefore (c) is the answer

12. h + e = 70
Quantity 1: 20
Quantity 2: h - e
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than Quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 70 = h + e and quantity 2 is h - e, option (c) is the right answer

13. Q = 2/f + 2/p = 2/6
C = 2/f2 + 2/p2 = 7/9
1. Q and C are equal
2. Q> C
3. Q< C
4. Relation not defined
Answer: (d)
Explanation: N = 2/f2 + 2/p2 = 7/9 = 1/f2 + 1/p2 = 7/18
M = 2/f + 2/p = 2/6 = 1/f + 1/p = 1/6
M2 = 1/f2 + 2/fp + 1/p2 = 1/36
M2 = 1/f2 + 1/p2 =1/36 - 2/fp
Therefore the relation between Q and C is not defined.

14. 30 > e < 60, while 16 > j < 26
Quantity 1: e
Quantity 2: a
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 30 and 60, and quantity 2 can be any number between 16 and 26, option (d) is the right answer

15. R + 5A >10
Quantity 1: 10R + 2A Quantity 2: 34
1. Quantity 2 is greater than Quantity 1
2. Both the quantities are equal
3. Quantity 1 is greater than Quantity 2
4. The relationship between the two quantities cannot be determined
Answer: (d)
Explanation:  R + 5C > 10
Hence, R > 10 - 2A
Multiplying by 5 to both sides of inequality,
5R > 50-10A
Hence, 5R + 10A > 5
Now Q1: 10R + 2A
Therefore there is no relation between both the quantities, the correct option is (d)

16. Quantity A: (1/50)1/2 + (1/1081)1/2
Quantity B: (1/44) + (1/55)
1. Quantity A is smaller than Quantity B
2. There is no relation between both the quantities
3. Quantity B is smaller than Quantity A
4. Quantity A = Quantity B
Answer: (b)
Explanation: Quantity A is the square root followed by division, where as quantity B is just division, hence no relation.

17. g is a negative integer
3/30 = e/q
Quantity 1: g/q
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than Quantity 1
2. Quantity 1 is less than Quantity 2
3. Quantity 1 is equal to Quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 3/30 = g/q
1/10 = g/q
Therefore there is no relation between 1 and 2

18. j + k = 50
Quantity 1: 50
Quantity 2: j - k
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than Quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 50 = j + k and quantity 2 is j - k, option (c) is the right answer

19. Quantity 1: (-8)7 
Quantity 2: (-8)3
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. Both the quantities are equal
4. There is no relationship between the two quantities
Answer: (a)
Explanation: (-8)7 = -56 while (-8)3= -24, therefore (d) is the right answer

20. E = {(c + 5)/6} - {(c + 1)/9}
L = (c + 2)/4
1. L is greater than E
2. E is greater than L
3. Both E and L are equal
4. There is no relationship between E and L
Answer:  (d)
Explanation: Let x = 1
E = {(1 + 5)/6} - {(1 + 1)/9} = 1-(2/9) = (9 - 2)/9 = 7/9
L = (1 + 2)/4 = 3/4
Therefore E is not equal to L

21. i + a = 90
Quantity 1: 20
Quantity 2: i - a
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than Quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 90 = i + a and quantity 2 is i - a, option (c) is the right answer

22. 40 > d < 70, while 19 > m < 36
Quantity 1: a
Quantity 2: b
1. Value of quantity 2 is more than value of quantity 1
2. Value of quantity 1 is more than value of quantity 2
3. Values of both quantity 1 and 2 are equal
4. There is no relation between the 2 quantities
Answer: (d)
Explanation: As quantity 1 can be any number between 40 and 70, and quantity 2 can be any number between 19 and 36, option (d) is the right answer

23. Quantity A: (1/90)1/2 + (1/1245)1/2
Quantity B: (1/26) + (1/43)
1. Quantity A is smaller than Quantity B
2. There is no relation between both the quantities
3. Quantity B is smaller than Quantity A
4. Quantity A = Quantity B
Answer: (b)
Explanation: Quantity A is the square root followed by division, where as quantity B is just division, hence no relation.

24. i + m = 70
Quantity 1: 70
Quantity 2: i - m
1. Quantity 1 is equal to Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. No relation
4. Quantity 1 is greater than Quantity 2
Answer: (c)
Explanation: As quantity 1 is 70 = i + k and quantity 2 is i - m, option (c) is the right answer

25. Quantity 1: (-4)7 Quantity 2: (-4)4
1. Quantity 1 is greater than Quantity 2
2. Quantity 2 is greater than Quantity 1
3. Both the quantities are equal
4. There is no relationship between the two quantities
Answer: (a)
Explanation: (-4)7 = -28 while (-4)4= -16, therefore (d) is the right answer

26. i is a negative integer
4/20 = i/b
Quantity 1: i/b
Quantity 2: 2
1. Quantity 2 is less than Quantity 1
2. Quantity 1 is less than Quantity 2
3. Quantity 1 is equal to Quantity 2
4. No relation
Answer: (d)
Explanation: 4/20 = i/b
1/5 = i/b
Therefore there is no relation between 1 and 2

27. M = {(c + 5)/6} - {(c + 1)/8}
D= (c + 2)/4
1. D is greater than M
2. M is greater than D
3. Both M and D are equal
4. There is no relationship between M and D
Answer:  (d)
Explanation: Let x = 1
M = {(1 + 5)/6} - {(1 + 1)/8} = 1-(2/8) = (8 - 2)/8 = 7/8
D = (1 + 2)/4 = 3/4
Therefore M is not equal to D

28. W = (y-2)(y)(y+2)
A = (y)(y)(y)(y)
1. W is equal than A
2. W is greater than A
3. There is no relation between Q and W
4. A is greater than W
Answer: (c)
Explanation: Let y = 1 W = (1 - 2)(1)(1 + 2) = (-1)(1)(3) = -3 A = (1)(1)(1)(1) = 1 Therefore (c) is the right answer

29. In a right angled triangle GHI, 1 = GH = HI 2 = GI
1. 1 is equal to 2
2. 2 is greater than 1
3. 1 is greater than 2
4. There is no relation between 1 and 2
Answer: (b)
Explanation: As this is a right angled equilateral triangle, we apply the Pythagoras theorem.
Let GH = a, HI = b and GI = c
According to the Pythagoras theorem, a2 + b2 = c2 
As the square of the third side is the sum of the squares of the other two sides, option (b) is the right answer.

30. Z= (2 x 5 x 10)/(1500)1/2
W = (4 x 5 x 16)/(32 x 50)1/2
1. Z is greater than W
2. Z is equal to W
3. W is greater than Z
4. No relationship between W and Z
Answer: (d)
Explanation:  Z = (2 x 5 x 10)/(1500)1/2 = 100/32 = 2.5
W = (4 x 5 x 16)/(32 x 50)1/2 = 320/32 = 10
Therefore the answer is (d)

For more SAT Practice Questions please submit your email below.

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...