Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tuesday, January 26, 2016

GRE Sample Questions Reading Comprehension Part 3


1) One of the most fascinating stories of the Russian revolt concerns the uniqueness of Anastasia, the smallest daughter of Czar Nicholas II. Throughout his sovereignty over Russia, the Czar had intended to repeal many of the inconsiderate laws recognized by earlier czars. Some staff and peasants, though, screamed for more quick social transformation. In 1918 a cluster of these groups, popularly known as Bolsheviks, conquer the regime. On July 18 or 19, they killed the Czar and what was believed to be his complete family.
Even though spectators vouched that all the associates of the Czar's family had been executed, there were reports signifying that Anastasia had continue to exist. After many years, a number of women declared to be magnificent Duchess Anastasia. Possibly the top known petitioner was Anastasia Tschaikovsky, who was also recognized as Anna Anderson.
In 1920, eighteen months later the Czar's implementation, this frightened young woman and was saved from sinking in a Berlin river. She spends two years in a hospital, where she attempted to reclaim her health and shattered mind. The doctors and nurses thought that she resembled Anastasia and questioned her about her conditions. She denies any association with the Czar's family.
Eight years later on, although, she declares that she was Anastasia. She said that she had been saved by two Russian armed forces following the Czar and the rest of her relatives had been murdered. Two brothers known as Tschaikovsky had accepted her into Romania. She had wedded one of his brothers, who had taken her to Berlin and made her left there, bankrupt and devoid of a job. Incapable to raise the help of her mother's relatives in Germany, she had tried to kill herself. For the period of the coming few years, scores of the Czar's family, ex-servants, and associates had been discussed with her. Lot of these people thought that her appearance and gesture were redolent of the Anastasia that they had identified. Her grandmother and other relations deprived of that she was the real Anastasia, though. Tired of being blamed of hoax, Anastasia went back to the United States in the year 1928 and took the name of Anna Anderson. She still desired to show that she was Anastasia, although, and came back to Germany in the year 1933 to take suit beside her mother's relatives. There she proclaimed to the court, declaring that she was really Anastasia and ought to have her legacy.
In 1957, the court determined that it could neither verify nor contradict Anastasia's individuality. Even though we will most likely never know whether this lady was the Grand Duchess Anastasia, her hunt to create her individuality has been the topic of several books, theaters, and cinema 
1. Some Russian peasants and workers------for social reform.
A. begged
B. hoped
C. longed
D. thought much
E. cried out
Ans : A 

2. Witnesses------ that all members of the Czar's family had been executed.
A. hoped
B. thought
C. gave assurance
D. convinced some
E. answer not stated
Ans : B 

3. Tschaikovsky------any connection with the Czar's family.
A. stopped
B. denied
C. justified
D. noted
E. answer not stated
Ans : B 

4. She was unable to------the aid of her relative.
A. speak about
B. know
C. identify
D. locate
E. call upon
Ans : D 

5. In court she------ maintaining that she was Anastasia and deserved her inheritance.
A. testified
B. finally appeared
C. gave evidence
D. spoke forcedly
E. answer not stated
Ans : A

Read: Janata Bank Limited Recruitment Test Answers; Executive Officer 2012
..............................................................................
2) The train was on correct time. Mrs Tickoo picked up her baggage and got into a first class compartment. There was a lady with a kid in the compartment. Mrs. Tickoo put her luggages where beneath the seat and she sat close to the window. Just then a boy and a girl hurried up. The girl cried saying “We truly missed telling send-off to you!” The boy said “Our car crashed down fifty yards from the local station and we ran all the way. Where is your mom? Asked Mrs. Tickoo , “She can’t run like we do”, said the boy. At that minute, the guard blows his whistle and wields his green flag. “Thanks a lot for seeing me off”, said Mrs. Tickoo, “but why did you run all the way. Say adieu to your mother for me!” Bye! cried the kids, as the train ran out of the station.

1. From the comprehension, we assembled that the children
A. Detested Mrs. Tickoo a bat
B. Were affectionate towards Mrs. Tckoo
C. Were joyful that Mrs. Tickoo was parting
D. Did not care much for Mrs. Tickoo (e) None of the above
E.
Ans : B 

2. The kids had come to the station
A. To give a present to Mrs. Tickoo
B. To meet up Mrs. Tickoo
C. To collect Mrs. Tickoo
D. To say send-off to Mrs. Tickoo
Ans : D 

3. The kids mother were deferred because
A. Their car had gradually developed some problem
B. They had to walk all the way to the station
C. They had started behind schedule from home
D. The train had come late
E. None of the above
Ans : A 

4. The train runs out of the station- means
A. The train formed stream but did not go
B. The train formed a lot of stream
C. The train came at the station
D. The train gradually moved out of the station
E. None of the above
Ans : B 

5. The kids were late because
A. They had started moving late from home
B. They have walk all their way to the station
C. Their car had developed some problem
D. The train had came late
E. None of the above
Ans : C

Read: Pubali Bank SO Exam 2013 Questions and Answers
..............................................................................
3) Amnesty global charge that ten thousands of political prisoners, which consist of prisoners of ethics, are sufferers in the Indian jails and those captive are usually agonized in this country has to be seen in a much huge context than the association yearly report cares to do. In its on the whole reviews of 151 countries, Amnesty has charged 112 torturing captives, 63 for dock prisoners of ethics, 61 for resorting to political murder and 53 for captured people without a examination. Of these it seems that partly cover categories, India seems to have been disqualified from the list of the 61 which assume following killings. The description has on the other hand pointed out that achievement of people in India pass away of agony in police and armed forces custody and that many also just vanish. Obviously, only a thin line divides the 61 charges with the political killings from the rest. Before coming to such termination, on the other hand it may also be essential to their political systems. Torment by the refuge forces and murdering at the behest of the administration makes no disparity to the victim’s whether they are in a self-governing country or authoritarian one. It is also nobody’s case that a self-ruled country is less responsible than totalitarianism in the event of human rights abuse. But the point that still requires to be made perhaps is that anguish or vanishing symbolizes a breakdown of the system in a social equality in distinction to being an essential part of state rules in a country lined by a dictator who is responsible to no one.
India may be culpable of keeping ten thousand at the back bars and of the other human being rights violence mentioned by Amnesty, but it yet remains a qualitatively special place from an authoritarian country. It is in this admiration that Amnesty has been less than reasonable. It has selected to pay no attention to the difference between the superior, the bad and the repulsive. The honesty of Indian civilization will be obvious to anyone who wishes to spend half an hour in one of its muddled market places or visits the commandment courts or watches a political meeting or reads a paper or strikes up a protection with any person on the roads.
There is no logic of fear in India, as in totalitarianism. There is also a capacity for securing liberation from the heavy handed behaviors of the establishment, even if the human rights charge has not yet lived up to the opportunity. Unless such points are known, Amnesty evaluation will seem to be a dry performance of statistics which may brand India merely because of its bigger population. Thankfully, Amnesty these days at least notes that the revolutionary also treat in human rights desecration and that India has to cope with a number of insurgencies fermented by a country where the armed does not always seem to be under the power of the chosen administration. True there is much that is incorrect in India’s jail system and with the way the terrorist challenge is sometimes met, but the pressure must be on activating the self correcting device with in a democratic organization and not just on painting a bleak, even partial picture. 

1. Which of the following is not true in the context of the passage?
A. The report notes that the terrorist also violate human rights
B. There is over lapping of cases in the categories of human right abuses
C. Amnesty International appraised all the democratic countries
D. India was one of the countries appraised by amnesty international
E. India is guilty of some human rights abuses
Ans : C 

2. Which of the following is true according to the passage?
A. India is not at all guilty of human rights violation
B. The human rights commission has done commendable services
C. There is a need to improve India’s prison system
D. There is a need to check political killings in India
E. None of the above
Ans : C 

3. In the report Indian has been excluded from which of the following categories of human rights violation?
A. Harboring prisoner of conscience
B. Political killings
C. Detaining without trial
D. Torturing prisoners
E. None of the above
Ans : B 

4. Which of the following seems to be the main purpose of writing this passage?
A. To condemn political killings
B. To highlight the role of Amnesty international
C. To highlight the suffering of prisoners
D. To further the cause of human rights
E. None of the above
Ans : C 

5. Which of the following human rights violation is most prevalent among the countries?
A. Harboring prisoners of conscience
B. Torturing prisoners
C. Killing the political motives
D. Detaining without trial
E. None of the above
Ans : B

Read: Bangladesh Bank AD Exam 2014 Questions and Answers
..............................................................................
4) Nehru was a many sided character. He used to take pleasure in reading and writing books as much as he took pleasure in struggle political and community ills or resisting dictatorship. In him, the scientist and the humanist were held in wonderful balance. While he kept looking at extraordinary troubles from a logical point of view, he by no means forgets that we must endorse the total man. As a scientist, he declined to believe in a kind power interested in men’s matter, but as a self-proclaimed non-believer, he loved affirming his faith in life and the beauty of nature. Children he respected. Unlike Wordsworth, he did not see those sprawling smoke of beauty from their current sojourn in paradise. He saw them as bloom of pledge and rejuvenation the only optimism of mankind.

1. Nehru thought that children
A. Held no hope for mankind
B. Were trailing clouds of glory
C. Were like flowers to be loved and admired
D. Held promise for a better future
E. None of the above
Ans : D 

2. A many side personality means
A. A capable person
B. A complex personality
C. A person having varied interests
D. A secretive person
E. None of the above
Ans : C 

3. In this passage, a benevolent power interested in men’s affair means
A. Were like flowers to be loved and admire
B. Were trailing clouds of glory
C. Held no hope for mankind
D. Held promise for a better future
E. None of the above
Ans : B 

4. Nehru enjoyed
A. Resisting tyranny
B. Reading and writing books
C. Fighting political and social evils
D. Doing all the above and much more
E. None of the above
Ans : D 

5. Which of the following statements reflects Nehru’s point of view?
A. (a) There is no common ground between science and humanism (b) Humanism is more important than science (c) Science and humanism are equally important (d) Science is supreme and humanities is subordinate to it (e) None of the above Answer (c)
B. Humanism is more important than science
C. Science and humanism are equally important
D. Science is supreme and humanities is subordinate to it
E. None of the above
Ans : C

Read: Important General Knowledge for Bank, BCS and PSC Recruitment Exams
..............................................................................
5) The villager has usually been very conventional in his thoughts and approach. He is unenthusiastic to modify his customary way of belief and doing things. His approach in many compliments is homemade is most excellent. For example more farm animal’s farmers in villages favor to nourish their cows and buffaloes with a habitat mix concession of home oil cakes like pulses, mustard or cottonseeds, jiggery, salt etc. It takes a lot of time, which is hard to believe, every day trial and research to persuade the countryside cattle farmer that mix feeds, systematically formulated, develop the production of milk, without any incremental price. The age old principles and approach towards social group, belief, women, time and funds take time to alter. The villager has conventionally been a supporter in the values of karma or destiny. He has found it more suitable to charge his financial hardship, underprivileged living condition and straitened community position on bhagya (Karma or Destiny). The safety that the villagers find in the position quo, act as a deterrent to alter and test in the short run. Many of this old-fashioned approach, price system and out looks are altering, due to advance level of alertness and teaching. On the other hand the rate of alter is lethargic. Attitudes that have fossilized over the centuries, do take time to modify.

1. Why does a villager feel secure in maintaining status quo?
A. Because of the imagined risk involved in trying a new approach
B. Because whatever is known should be the best
C. Because too many people go about advising him
D. Because change is seldom for the better
E. None of the above
Ans : B 

2. When will you call a person conservative in his attitude and approach?
A. When he solves his problem through tried out methods
B. When he sticks to old ways of thinking and doing
C. When he imputes motives to change agents
D. When he would like to try out every new idea before accepting it
E. None of the above
Ans : B 

3. What is the best method to convince? The average Indian villager about supervisory of the new cattle feed?
A. Field demonstration
B. Home visits
C. Discussion
D. Distribution of related literature
E. None of the above
Ans : E 

4. Which one of the following is not the usual reason offered by an average Indian villager for his poverty?
A. It is because of his resistance to new ideas
B. It is God will
C. It is his destiny
D. It is a result of some of his bad deeds committed in this or the previous birth
E. None of the above
Ans : D 

5. What does the phrase “home-made is best” imply?
A. (a) Change for the sake of change is no good
B. The best should not be discarded
C. People should go in for the swadeshi because it is home made
D. Whatever is being practiced is better than what is new
E. None of the above
Ans : D

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...