Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Subscribe our Youtube Channel

Tuesday, August 30, 2016

GMAT Sample Questions Reading Comprehension Part 2

Read the following passage carefully and answer the questions given below by choosing the most appropriate options of all.

1) Mother Teresa took birth in the year 1910, on August 27 in the city of Skopje in Macedonia. The original name of Mother Teresa was Agnes Gonxha Bojaxhiu. She was the youngest child of all the three children that were born to the couple, Nikola and Drane Bojaxhiu. Drane Bojaxhiu was a merchant by profession and was a very successful man. When she was of the age of five and a half, she received her First Communion that got confirmed in November 1916. She has deep love for all the earthly souls from the first day of her First Holy Communion. When she was about eight years, her father's sudden death left the family in difficult financial situations. After her father's death, her mother Drane raised all her children very firmly and lovingly. This greatly influenced the character and skills of Mother Teresa.
The lively Jesuit rural community of the Sacred Heart, in which Gonxha was involved, further aided the culmination of religious values in her. She was just a 12 year old girl child when she made a decision to be a missionary in order to spread the love of Christ. To achieve this goal, she left her home in Skopje, at the age of 18 and became a part of the Sisters of Loreto. This was an Irish community of nuns that were running missions in the country, India. After joining this community, she was honored with the name "Sister Mary Teresa" after St. Thérèse of Lisieux.
Mother Teresa came to India after taking a few months of training on the 6th of January, 1929. She took training in Dublin at the Institute of the Blessed Virgin Mary. On the 24th of May, 1931, as a nun, she took her first vows. During the period from 1931 to 1948, Mother Teresa used to teach at St. Mary's High School in Calcutta, India. There she taught the subjects called as geography and catechism.
Mother Teresa became the "spouse of Jesus" for "all eternity", as she said, on the 24th of May 1937 by making her Final Profession of Vows. From this time onwards she received the name "Mother Teresa". By continuing with her teaching at the St. Mary's High School, she became its principal in the year 1944. She was a person of deep entreaty. She was intensely happy for her twenty years life in Loreto because of her deep love and affection for all the fellow sisters and students over there. She was well known for her unique courageous and unselfish qualities of charity and hard work.
Mother Teresa has received great number of awards. In the year 1962, she received the Indian Padmashri Award. After that she received the Pope John XXIII Peace Prize in the year 1971. In the following year i.e. 1972, Mother Teresa was also awarded with the Nehru Prize for Promotion of International Peace & Understanding. Her noble work was also honored with one of the most prestigious awards i.e. the Nobel Peace Prize which she received in the year 1979. In the following year i.e. 1980, Mother Teresa also received the Bharat Ratna award. Other awards included the Balzan Prize which was awarded to her in the year 1978.
Mother Teresa stepped back from the honor of head of Missionaries of Charity on the 13th of March, 1997. On 5th of September, 1997 the world observed one of the greatest losses for humanity i.e. Mother Teresa.

Questions:
1. What was the original name of Mother Teresa?
a. Drane Gonxha Bojaxhiu
b. Agnes Gonxha Bojaxhiu
c. Nikola Gonxha Bojaxhiu
d. Balzan Gonxha Bojaxhiu
e. None of the above
Correct answer: b

2. In which year was Mother Teresa awarded with the noble prize?
a. 1979
b. 1972
c. 1980
d. 1978
e. 1971
Correct answer: a

3. What is the name of the community that Mother Teresa became a part of after leaving her home at Skopje, at the age of 18?
a. Missionaries of Charity
b. Sisters of Loreto
c. Blessed Virgin Mary
d. St. Mary's High School
e. Jesuit rural community of the Sacred Heart
Correct answer: b

4. Which subjects did Mother Teresa teach at the St. Mary's High school in Calcutta?
a. History and geography
b. Geography and catechism
c. Mathematics and history
d. English and mathematics
e. Science and geography
Correct answer: b

5. In the year 1980, mother Teresa was awarded with which of the following honors?
a. Noble Peace Prize
b. Balzan Prize
c. Nehru Prize for Promotion of International Peace & Understanding
d. Bharat Ratna
e. Indian Padmashri Award
Correct answer: d
...............................................................................
2) The word ocean is derived from the Greek word "okeanos" which means Oceanus. An ocean is generally a water body that is saline in nature. The oceans compose a very major part of the Earth's hydrosphere. The word that is often used in relation with the word "ocean" is "sea". But there is a big difference between the ocean and the sea. Sea is rather a water body that has salty water in a relatively small and interior location as compared to the oceans.
Out of all the planets that are observable, it is confirmed that the global ocean of the planet earth is the largest surface ocean. Approximately, out of the total earth's surface, 3.6x108 square kilometer i.e. 71% is covered by the saline water. This part is divided into number of smaller oceans as well principal oceans. Since the world oceans form an important part of the hydrosphere, it is essential for the lives of every living being on the earth. In addition to all this, the oceans also form an important part of the carbon cycle and hence, it has a great influence on the climatic conditions and weather patterns.
The world ocean is found to have an average depth of about 12,430 feet which equals to 3790 meters. And the total volume is found to be approximately of 310 million cubic miles which equals to 1.3 billion cubic kilometers. Around 2,30,000 species that are known to science are found to survive on oceans as their habitat. It is also estimated that there may exist more than two million marine species. Though the origin of the oceans of the earth is still not known, it is believed that they appeared first in the Hadean period and this might have been the point where life came to origin from.
You may find a vast variety of compounds and elements that compose the extraterrestrial oceans. The lakes of the Titans are the only large bodies of the extraterrestrial surface waters that have confirmation in spite of the evidences found for the existence of oceans elsewhere in the Solar System. The geological history of the Mars and the Venus also say that they had large water oceans. It is said that, almost one third part of Mars was covered by the oceans as per the Mars ocean hypothesis. But, these water oceans have no existence on Mars any longer. It is also said that the global oceans of Venus must have dried as a result of the green house effect.
There are various criteria that define the major divisions of oceans. These criteria include the continents, small as well as big group of islands and many more. These small parts of oceans are also known as strait, bay or sea gulf at times. The various divisions of oceans in the ascending order of their sizes are described as follows:
The Arctic Ocean is considered to be the smallest in size. It is also known as the sea of the Atlantic. The Arctic Ocean is found to cover majority of the Arctic as well as the northern part of North America and the Eurasia. Second is the Southern Ocean. It encloses the Antarctica and is also known as the extension to the oceans namely the Pacific, Atlantic as well as the Indian Ocean. The third is the Indian Ocean. The Africa and Australia are separated by this ocean. It also covers the Southern part of the Asia. The next big ocean is the Atlantic. The America is separated from the Europe and Africa by this ocean. The biggest of all is the Pacific Ocean which separates the America from the continent Asia and Oceania.

Questions:
1. The world ocean is found to have an average depth of about how feet?
a. 12430 feet
b. 3790 feet
c. 310 feet
d. 12330 feet
e. 12220 feet
Correct answer: a

2. Which is smallest ocean of all the observable oceans on Earth?
a. Pacific Ocean
b. Indian Ocean
c. Atlantic Ocean
d. Southern Ocean
e. Arctic Ocean
Correct answer: e

3. Which ocean separates America from Asia and Oceania?
a. Indian ocean
b. Arctic Ocean
c. Pacific Ocean
d. Southern Ocean
e. Atlantic Ocean
Correct answer: c

4. Which is the third largest ocean in the world?
a. Indian ocean
b. Arctic Ocean
c. Pacific Ocean
d. Southern Ocean
e. Atlantic Ocean
Correct answer: a

5. Which are the only large bodies of the extraterrestrial surface waters?
a. lakes of the Titans
b. lakes of Arctic
c. lakes of Pacific
d. lakes of India
e. lakes of America
Correct answer: a
...............................................................................
3) Galileo Galilei was born on 15th February, 1564 in the city of Pisa in Italy. He was the first child to Vincenzo Galilei and Giulia Ammannati. Though his father, Vincenzo Galilei was related with the field of music, he wanted Galileo to make his career in the field of medicine for economical reasons. And to fulfill his father's wish, Galileo went to the University of Pisa, in the year 1581. He was 17 years old at the time when he started studying medicines.
Galileo was a well known for his work in the field of science. He was a great physicist from Italy. He contributed greatly to the subjects such as mathematics, astronomy as well as philosophy. Because of all these contributions, Galileo played a huge role in creating wonders and bringing out a great revolution in the field of science.
Some of the major contributions of Galileo consist of the better astronomical observations that were a result of the new and improved class of telescopes. This also sustained the theories of Copernicus. In addition to this, his studies also included the telescopic research that confirmed about the various phases of the Venus. Galileo was the first one to discover the four largest satellites of the planet Jupiter. These four satellites were then named as the "Galilean moons" after him. Galileo did not stop here. He continued with his research and made observations to analyze the sunspots. He not only worked in the field of astronomy but also expanded his studies and work in the field of technology and applied science. The invention of new and improved military compass and such other scientific instruments are an example of his work in these fields.
Looking at the contributions of Galileo in the various fields, he is honored with many different names. These names of honor include the "father of science", the "father of modern physics", the "father of modern observational astronomy" a swell as "the Father of Modern Science".
Galileo continued with his writings even when he was under the house arrest. There he wrote a detailed summary of his forty years early work that he had done in the field of science. He named this summary as the 'Two New Sciences', which was counted among one of his finest writings. These works of Galileo are currently known by the name 'kinematics' and the 'strength of materials'.
Marina Gamba was Galileo's mistress. The couple had three children. There were two daughters who were named as Virginia and Livia and one son whose name was Vincenzo. Galileo died on 8th January, 1642 and was buried in the church called as the Basilica of Santa Croce in Florence, Italy.

Questions:
1. The 'Two New sciences' written by Galileo summarizes which of the following subjects of today?
a. History and mathematics
b. Physics and science
c. Kinematics and strength of materials
d. Kinetics and material management
e. Astronomy and philosophy
Correct answer: c

2. The satellites of which planet were named as the "Galileo moons"?
a. Venus
b. Earth
c. Mars
d. Saturn
e. Jupiter
Correct answer: e

3. When Galileo Galilei did take birth?
a. 15th February, 1564
b. 15th February, 1654
c. 15th February, 1465
e. 15th February, 1645
e. 15th February, 1456
Correct answer: a

4. Galileo went to which university for studying medicine?
a. University of Italy
b. University of Pisa
c. University of Cambridge
e. University of Florence
d. University of France
Correct answer: b

5. Galileo was buried in which church?
a. Basilica of Santa Croce
b. Basilica of Santa Core
c. Basilica of Santa
d. Basilica of Santa Italy
e. Basilica of Santa Pisa
Correct answer: a
...............................................................................
4) The Eiffel Tower of Paris is called as 'La Tour Eiffel' in French. 'La dame de fer' is the nickname of Eiffel tower which means 'the iron lady'. The Eiffel tower is constructed using the wrought iron. It is a network tower situated on the river known as Champ de Mars.
In order to celebrate the 1789 French revolution, the World Exhibition was held in the year 1889. It was for this World Exhibition that the Eiffel tower was constructed in 1889 which formed the entrance to the World Fair. Since then it has been the one of the most popular structures in the world as well as a cultural symbol of France that is well recognized globally.
Gustave Eiffel was the man responsible for the construction of Eiffel Tower. Gustave Eiffel was an employee working in the Great Viaduct at the Garabit in the year 1884. He was well known for the techniques that he used for building bridges. These bridge building techniques formed the base for erecting the Eiffel Tower. In addition to this, Gustave was also known for the construction of the iron framework of the Statue of Liberty.
The construction of the Eiffel Tower was started in the year 1887 and the tower was completed in the year 1889. It took more than a couple of years to build the tower completely. Around 12000 iron pieces were used for building the Eiffel Tower. All these pieces were fitted together with the help of around 7 million nails. Each and every piece had a different design and was then shaped accordingly. Since all these pieces were made of iron, all of them were prefabricated.
It is 320 meters in height i.e. about 1050 feet tall. This height is almost equal to that of an 81 storey building. It is the tallest of all the buildings in Paris. Records show that millions of tourists and visitors visit the Eiffel Tower every year and hence it is the most visited as well paid structures all over the world.
Out of the three levels for visitors, the first and the second levels of the tower consists of restaurants. The first level is at a height of 300 steps from the ground level. The second level is at the same height from the first level. You need to buy tickets to get an entry in to the Eiffel Tower. But, you need to use the lifts to go till the third and the highest levels of the tower.
The Eiffel Tower received the title of the 'tallest man made structure in the world'; since it surpassed the Washington Monument which was the tallest monument till then, when the Eiffel Tower was under construction. This title was retained by the Eiffel Tower until the construction of the Chrysler Building in New York City in the year 1930. But, after the antennas were added at the tallest point of the Eiffel Tower in the year 1957, it again became the tallest structure in the world, and was taller than the Chrysler Building. But, with the exclusion of these antennas, Millau Viaduct is the first and Eiffel Tower is the second tallest structure located in France.

Questions:
1. In which year did the construction of the Eiffel Tower was completed?
a. 1885
b. 1887
c. 1889
d. 1930
e. 1957
Correct answer: c

2. On which river is the Eiffel Tower constructed?
a. Champ de Mars
b. Champ de Venus
c. Champ de France
d. Champ de Paris
e. River Thames
Correct answer: a

3. The Eiffel Tower is named after which person?
a. George W Bush
b. Abraham Lincoln
c. Gustave Eiffel
d. Barrack Obama
e. Martin Luther King
Correct answer: c

4. In which year did Eiffel tower lose the title of the 'tallest man made structure in the world'?
a. 1887
b. 1889
c. 1930
d. 1957
e. 1998
Correct answer: c

5. Which is the tallest building in France when we do not consider the antennas?
a. Millau Viaduct
b. Eiffel Tower
c. Chrysler Building
d. Leaning Tower of Pisa
e. Statue of Liberty
Correct answer: a
...............................................................................
5) The Walt Disney Company is well known as Disney. Disney is a multinational mass media company that is based in America. The headquarters of the Disney Company is named as the "Walt Disney Studios" and it is situated in Burbank city of California in the United States. Records show that the Disney Company is the biggest multinational mass media firm earning the highest revenue of all the firms worldwide.
When Margaret J. Winkler, a film distributor then, saw the Walt Disney's first creation, which was a short film named as 'Alice's Wonderland', she invited the two Disney brothers to do a complete series based on Alice's Wonderland. The film featured lots of animated characters and also a child actress named Virginia Davis who played the leading role in the film. Then the two brothers went to Los Angeles for completing the contract.
They marked the beginning of their Disney Brother's Cartoon Studio on the 16th of October, 1923 by setting up a shop in a garage. This garage was owned by their uncle, Robert Disney. They started with the Alice's Comedy Series from this small garage and within a short period of time they progressed with their work into a bigger office, in downtown Los Angeles. Then they constructed a new studio for them in the Hyperion Avenue in the Silver Lake district of Los Angeles, in the year 1926. They completed their first contract of Alice's Wonderland in the year 1927.
The most famous cartoon character and the symbol of Walt Disney i.e. 'Mickey Mouse' was developed first in the year 1928. When the Disney brothers suffered great loss due to the loss of the contract of their first original cartoon character i.e. 'Oswald the Lucky Rabbit', Mickey Mouse was created by Walt Disney and Ub Iwerks. The first animated film that featured Mickey Mouse was named as 'Steamboat Willie' was released on the 18th of November, 1928. This was also the first sound film created by Disney. 'Plane Crazy' and 'The Gallopin' Gaucho' also featured Mickey Mouse but could not find a distributor.
With the success of this film, in the year 1934, the Disney Brothers started with the production of their first characteristic and full length animated film which was named as 'Snow White and the Seven Dwarfs'. This film was based on one of the most popular fairy tale of that time which was written by the Grimm Brothers'. The film got completed in the year 1937 and it was premiered in the same year in the month of December. This film made a record collection and became the highest revenue earning film by the year 1937.
With the revenue collected from the Snow White and the Seven Dwarfs, a new and very huge studio complex was constructed by Disney in the Burbank city of California, US. This complex was spread in an area of about 51 acres and is observed as the headquarters of the new Walt Disney Studios till date. This studio was opened for the public and hence business in the late 1939.
In the year 1954, Walt Disney came up with the idea to develop the Disney studio into the Disneyland and create a fun place for the common people and children. Finally on the 18th of July, 1955, Walt Disney brought this idea to life and opened the gates of Disneyland for the common man.

Questions:
1. Where the headquarter of the Disney Company i.e. the Disney Studios situated?
a. Burbank
b. Los Angeles
c. New York
d. London
e. Disneyland
Correct answer: a

2. Name the first original cartoon character created by the Disney Brothers'?
a. Mickey Mouse
b. Snow White and the Seven Dwarfs
c. Oswald the Lucky Rabbit
d. Plane Crazy
e. The Gallopin' Gaucho
Correct answer: c

3. When did Walt Disney open the Disneyland for the general public?
a. 18th of July, 1965
b. 18th of July, 1975
c. 18th of July, 1957
d. 18th of July, 1956
e. 18th of July, 1955
Correct answer: e

4. What was the name of the first animated sound film featuring Mickey Mouse that received the support of film distributors?
a. Steamboat Willie
b. Snow White and the Seven Dwarfs
c. Oswald the Lucky Rabbit
d. Plane Crazy
e. The Gallopin' Gaucho
Correct answer: a

5. Which film made a record collection and became the highest revenue earning film by the year 1937?
a. Plane Crazy
b. Oswald the Lucky Rabbit
c. Snow White and the Seven Dwarfs
d. Steamboat Willie
e. The Gallopin' Gaucho

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...