Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tuesday, October 11, 2016

GRE Sample Questions Reading Comprehension Part 4

1) Galileo Galilee was born in the year 1564 in Europe wracked by enriching havoc and spiritual disagreement. The father and popes of the Roman extensive Church, influential in their roles as both spiritual and worldly leaders, had established defenseless to the experienced and immoral spirit of the age, and their private dissipation brought the status of the papacy to momentous lows. In 1517, Martin Luther, an earlier priest, shows aggression Catholicism for having become too grown-up and politically crooked and for incomprehensible the basics of Christianity with pagan essentials. His improvement zeal, which requested to a concept of an unusual, “cleaned” Christianity, set in motion the Protestant restoration and divides European Christianity in two sections. In answer, Roman Catholicism strengthens itself for conflict and begins with the Counter improvement, which highlighted convention and loyalty to the right church. The Counter improvement reinvigorated the church and, to some point, eliminates its immoderation. But the Counter restoration also give to the turn down of the Italian rebirth, a recovery of arts and letters that required to get well and revise the traditional talent and beliefs of prehistoric Greece and Rome.
The priest and popes had once been big clientele of regeneration skill and sciences but the Counter restoration put an ending to the church’s liberal leniency in this region. In addition, the church’s latest stress on spiritual belief would soon conflict with the up-and-coming systematic rebellion. Galileo, with his learning of astronomy, establishes himself at the middle of this conflict. Conventional astronomers of Galileo’s era, working with no telescopes, attributed without digression to the prehistoric speculation of self-absorption. This assumption of astronomy detained that the earth lay at the middle of the planetary system, scoped by equally the sun and the further planets. Certainly, to the informal spectator, it seemed common intellect that as the sun “rise” in the daybreak and “set” at nighttime, it should have circled in the region of the earth. Prehistoric establishment like the Roman and Aristotle astronomer Ptolemy had won this point of view, and the idea also agreed with the extensive Church’s sight of the world, which located mankind, God’s major formation, at the middle of the universe. Supported by common intellect, the prehistoric logician, and the church, the geocentric replica of the world seemed protected in its influence. The Ptolemaic assumption, on the other hand, was not impermeable to show aggression.
In the 16th century, astronomers stressed to create new explanation fit Ptolemy’s geocentric replica of the world. More and more compound arithmetical systems were required to settle these latest clarification with Ptolemy’s structure of joining path. Nicholas Copernicus, a good astronomer, explicitly questioned the Ptolemaic scheme and anticipated a heliocentric scheme in which the planets which consists of Earth tracked the sun which is also known as Helios. This precisely pleasing way of placing the planetary system did not draw many followers at first, since the obtainable data did not yet hold up an extensive desertion of Ptolemy’s scheme. By the end of the 16th century, on the other hand, astronomers like Johannes Kepler (1571–1630) had also started to hold Copernicus’s assumption. In the end, Galileo’s telescope strikes a deadly drive to the Ptolemaic scheme. But, in a common sense, the telescope was also almost deadly to Galileo himself. The extensive Church, to a great extent trying to grasp the Protestant heresy at inlet, could not recognize a systematic beating on its own theory of the world. The stress of the age set in suggestion a momentous argument between belief and science, one which would conclude in 1633 when the church put Galileo on test, forced him to take back his stated and in print scientific viewpoint, and put him below enduring house capture. 

1. During the Renaissance, the extensive Church was
A. saw little clash between its own objective and those of the arts and sciences
B. focused on holiness as conflicting to worldly matters
C. supported Martin Luther’s views on religion and the church
D. had limited contact with the spiritual affairs of the commoners
E. promoted the arts as a way to limit the public influence of scientists
Ans : A 

2. Which of the following best states the major thought of the comprehension?
A. Science always clash with faith
B. Science is defenseless to outer social forces
C. Preferably, scientific assumption should strengthen religious policy
D. Science operates in a vacuum
E. A higher machine is the only way to fine scientific theories
Ans : B 

3. Which of the subsequent was not a cause for Martin Luther’s assault on the extensive Church?
A. Pagan elements in its performance
B. the amorality of its management
C. its unnecessary attention to piety
D. its dishonesty and worldliness
E. the political participation of the popes
Ans : C 

4. The author’s tone in this comprehension can best be explained as
A. analytical
B. troubled
C. cynical
D. theatrical
E. deferential
Ans : A 

5. Which of the following best elucidate why the extensive Church started the Counter restoration?
A. to clash systematic heresy
B. to fresh out its own ranks
C. to revive artists and thinkers
D. to choose a new pope
E. to counter Protestant dispute
Ans : E
.............................................................................
2) A few minutes ago, when I was coming back from lunch, and when I began to walk on the street when I heard the noise of a coin tumbling. It wasn't much but, as I bowed, my eyes trapped the heads of numerous other people turning too. A woman had dropped what come out to be a dime. The chinking sound of a coin tumbling on street is a notice getter. It can be nothing more than a penny. Whatever the coin is, no one ignores the sound of it. It got me thinking about sounds again. We are overwhelmed by so many noises that draw the most awareness. Citizens in New York City hardly ever turn to come across when a blaze engine, a police vehicle or an ambulance comes blaring along the road. When I’m New York, I called myself as a New Yorker. I don't turn moreover. Like the inhabitants. I barely hear an alarm bell there.
At residence in my small town in Connecticut, it's unusual. The far-off wail of a police vehicle, an urgent situation car or a fire alarm bell brings me to my foot if I'm seated and brings me to the windowpane if I'm in bed. It's the silent noises that have most consequence on us, not the loudest. In the mid of the nighttime, I can listen to a drenched tap a hundred yard away all the way through three clogged doors. I have been hearing little squeaking sounds and sounds which my mind turns onto the footpath in the mid of the nighttime for twenty five years in our home. How come I by no means listen to those noises in the daylight? I'm pretty sure in my mind what the ideal noises are and what the terrible noise are.
I have turned next to shrieking, for example. I used to believe of it as the blot of a joyful employee but recently I've been connecting the whistler with an anxious person creating obsessive sounds. The tapping sound, my typewriter as the keys strike the paper is a beautiful noise to me. I frequently like the sound of what I write improved than the looks of it. 

1. People in New York
A. Are used to alarms
B. Don’t listen to loud sounds
C. Don’t care about emergencies
D. Are fascinated by sounds
E. None of the above
Ans : C 

2. How does the author narrate to sounds at night?
A. He thinks taps must be turned off
B. He visualizes sounds that do not live
C. He believes it's quite quiet at nighttime
D. He overstresses quiet noise
E. None of the above
Ans : D 

3. What kind of sound does he find pleasant?
A. tapping of his typewriter
B. tinkling sound of a coin dropping
C. creaking sounds
D. clinking sound of keys
E. None of the above
Ans : A 

4. The noise of a coin dropping makes people
A. Stop crossing the road
B. Look at each other
C. Think of cash
D. Pay notice to it
E. None of the above
Ans : D 
5. He dislikes whistle for the reason that
A. It reminds him of anxious people
B. He is exhausted of it
C. He doesn't like workforce
D. He used to be more contented
E. None of the above
Ans : A
.............................................................................
3) The new day we heard somebody cheery refer to poets as visionary. No it is precise to pass on to poets as visionary but it is not discriminating to deduce as this human being did, that the dreams of writer are just as practical as nation who make bridges or glance into microscopes are now as close to actuality and fact. Where they vary from the theorist and the scientist is in the chronological sense alone, they are at the forefront of their time, while logicians and scientist are side by side of their time. We must not be outward that we not succeed to distinguish the practicableness of thoughts. Dreams are the daylight streamers sign of a new day of scientific development another forward pitch.
Every onward step man takes in any ground of life is first taken along the pensive paths of thoughts. Robert Foulton did not find out his steamboat and then scientific knowledge improved a picture in the mind into an actuality of steel and wood. The vehicle was not dug out of the earth like a hunk of gold, first men dreamed the auto and afterwards, the sensible minded engineers fixed up with what had been shaped by winging dream. He looks intensely and with a considering eye into the poetry of the past finds there all the cold scientific delightful of today and much we shall not take pleasure in until some tomorrow. If the poet does not vision so evidently that blue print of this dream can right away be haggard and the sensible discussion right away effected, he should not for that cause be smiled upon as just the cerebral host for a sort of safe madness. For the poet, like the engineer is an expert. His being turned to the verve to tomorrow, cannot be turned concurrently to the life of nowadays. To the scientist, he says, “Here I offer you a flash of the outlook”. The shrewd scientist thanks him and takes that spark of the outlook and makes it over into a fiber of nowadays. 

1. What should be the ideal title for the passage?
A. Dreamers of coming Reality
B. Dreamers
C. Reality
D. None of the above
Ans : A 

2. Dreams are the -- -- -- streamers sign of a new day of scientific development another forward pitch.
A. Night
B. Daylight
C. Light of day
D. None of the above
Ans : B 

3. Scientist say Here I offer you a flash of the -- -- --
A. (a) Outlook (b) Attitude (c) Position (d) None of the above Answer (a)
B. Attitude
C. Position
D. None of the above
Ans : A 

4. ------ did not find out his steamboat
A. (a) David
B. Renaldo
C. Robert Foulton
D. None of the above
Ans : C 

5. Robert Foulton did not find out his -- -- -- and then scientific knowledge improved a picture in the mind into a actuality of steel and wood
A. Steamboat
B. Boat
C. Ship
D. None of the above
Ans : A
.............................................................................
4) The question whether law and liberty are antithetical or friendly to each other has baffled the scholars for a long time. Diametrically opposite views have been expressed on these issues. On one hand the idealist holds that the state is an embodiment of reason justice and its laws promotes and strengthen individual liberty. Laws not only protect the rights and liberties of the people but also provide conditions for the development of human faculties. The state by enacting laws for compulsory education, regulation of working hours etc. tries to protect and promote the interest of the children and weaker sections. No doubt the state is a useful institution and aims at general welfare, but it would be wrong to categorically own position, such laws shall certainly lead to curtailment of liberty and may even result in a type of bondage. Usually the laws made by the despotic rules human liberty and blind obedience. To such laws is suicidal for human development. According to the other views expressed by the individualist and Anarchists, the law and the liberty are antithesis to each other. Each law puts certain restrictions on every individual’s liberty and the more of one leads to the less of the other. In other words they assert the law and liberty are always in inverse ratio. The individualists consider the state as a necessary evil. It is necessary because of the selfish nature of man and the existence of crime. But it is nonetheless an evil because every action of the state implies a restriction on the liberty of the individual. The Anarchists go a step further and assert that the state is an unnecessary evil. They consider that the state as a positive instrument of oppression and want to do away with it at the earliest. They believe that the individual shall be able to enjoy real liberty only when the state disappears.
The view of the individualist and Anarchists seem to be incorrect in so far as they take liberty in absolute terms and envisage the absence of all restrains on the conduct of the individual. Actually the laws are enacted to regulate the social behaviors of the people and they invariably impose certain restraints in the larger interest of the society. In the absence of such laws or restraints liberty and give rise to would means merely the liberty of the strong and give rise to chaos and disorder. As liberty is meant for all the sections of society restrictions are essential for its enjoyment by all. Thus both views are not fully correct. We cannot say for certain that all laws promote liberty as we cannot say that all laws curtail liberty. In fact much depends on the nature and the contents of the laws. Generally, the laws made by democratic bodies promote liberty because the extended representatives of the people give due consideration to the wishes and interests of the people while enacting this laws with a view to provide facilities for the maximum development of the members of society. With a view to provide equal facilities to all the sections, it has to impose certain restraints on the liberty of the stronger people. In the absence of such restraints will be fully dependent on the will of the strong. Viewed in this sense, law promotes liberty. 

1. Which two groups of people are nearest in agreement in regard to the need of the state?
A. Individualist and Anarchist
B. Idealists and Anarchists
C. The author and the Anarchista
D. Idealists and Individualists
E. None of the above
Ans : D 

2. The view with which Idealists are not likely to agree is
A. Laws provide conditions for the promotion of human faculties
B. Many of the laws enacted by the state are not useful for the citizens
C. Since a state is an embodiment of reason and justice, a citizen must implicitly obey the laws made by it
D. The children and weaker sections have to be protected through laws which may seem to curtail individual liberty
E. None of the above
Ans : B 

3. Which of the following laws will be author not support?
A. Compelling parents to send their children to school
B. Compulsory hanging of a murderer
C. Detention of a person who lectures against a prime minister
D. Law fixing minimum age of factory workers
E. None of the above
Ans : C 

4. The individualist consider the state a necessary evil because
A. It provides compulsory education
B. It protects them against Anarchists
C. Man is basically selfish and, if unchecked is likely to indulge in crimes
D. It provides job to many
E. None of the above
Ans : C 

5. In this passage, the author is trying to
A. Argue for the abolition of the state
B. Widen the gap between the views of various groups
C. Distort the views of various groups
D. Reconcile the views of various groups
E. None of the above
Ans : D

Receive Updates Straight in Your Inbox by Submitting Your email Below.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...